www.hundhjalpen.seCECILIA (nu LIA)

 
Ålder: 1½ år (2007)
Kön: Tik
Höjd: 45 cm
Längd: 45 cm
Hals: 31 cm
Vikt: 10 kg
Kastrerad: Ja
   
Bakgrund: Adoptionsinformation
Bilder: Från Rumänien
Film: ---
   
Intresseanmälan: ---
För mer information: ---
   
Ankom Sverige: 2007-05-11
Bilder ankomst: Från Arlanda
Bilder: Från Sverige
Text: Från Sverige
   
   
Facebook: Dela på Facebook
Tipsa: ---

 Cecilia togs till hägnet för sterilisering. Egentligen skulle hon ha återsläppts några dagar senare men då Cecilia var en mycket försiktig och rädd liten tik bestämde man sig för att i stället låta henne stanna i hägnet och försöka socialisera henne.

Cecilia är cirka 1,5 år gammal. Hon är fortfarande försiktig och lite misstänksam mot nya bekantskaper. Det tar en stund innan hon låter sig klappas och möten med nya människor måste få ske på hennes villkor. Cecilia behöver ett lugnt och tryggt hem där hon får utvecklas och hitta sitt självförtroende för under den försiktiga ytan gömmer sig en lekfull och aktiv tik. Det är viktigt att Cecilias blivande familj har lite hunderfarenhet och att det inte finns allt för små barn i familjen. Det får gärna finnas hundkompisar att leka med.


Bilder från Rumänien
Ankomstbilder från Arlanda

Bilder från Sverige

Text från Sverige

2007 juni: En dryg månad har nu gått. Det känns som en evighet sedan, när vi stod där på Arlanda med fjärilar i magen och väntade hem våra tjejer. Vi hade längtat sååå och nu äntligen skulle vi få se dom på riktigt, röra vid dom. När planet väl hade landat började en väntan som kändes fruktansvärt lång, ca 45 minuter, men det kändes som en evighet! Sedan, äntligen, kom de ut i ankomsthallen i sina burar, ett ögonblick som inte går att beskriva, det måste upplevas! Tårarna rann och hjärtat gjorde volter! Anda kom ur sin bur nästan direkt och var tacksam för lite köttbullar och tog det hela mycket lugnt. Lia däremot, hon hade visst kämpat emot rätt duktigt nere i Bukarest och fått dubbel dos lugnande inför resan, ville inte komma ut alls. Lite köttbullar smakade bra men gå ut ur buren? Aldrig i livet! Slutligen lyfte vi över henne i vår egen transportbur. Resan hem gick bra, de sov i princip hela vägen. Lia, när hon väl lämnade buren, hittade upp i soffan efter 5 minuter och slocknade där. Anda tyckte att "inomhus" verkade läskigt och var mycket försiktig inledningsvis, stannade i hallen och somnade även hon. Anda var rumsren redan från början, Lia kissade och bajsade inne totalt två gånger, efter det helt rumsren! De var båda väldigt försiktiga första veckan, mycket nytt att vänja sig vid, halsband, koppel, nya omgivningar, oss, katterna etc., men nu är tjejerna så duktiga!

Anda är "envis som en gammal get", men har lärt sig sitt, stanna (ibland), tack, varsågod och börjar få in att man går på vänster sida på promenaderna. I skogen är hon lugn och nyfiken, ibland lite för nyfiken men hon håller sig alltid inom synhåll. Promenaderna ägnas mest åt att utforska varenda dike, rishög eller vedstapel. Vi funderar på om det är något som sitter kvar sen tiden på gatan... att hon letar "sov- eller reträttplatser/gömställen".....? Annars älskar hon att ligga på tomten och bara kolla läget. Sedan kan hon få ett litet "rymningsryck". Då hittar jag henne med all säkerhet under grannens lekstuga eller med att försöka ta sig in under friggan...??! Vill inte så gärna busa "bus". Hon verkar mer tycka om att bli jagad. Då är hon lycklig.... Hon är så fin!!! Så mjuk och vänlig.. men envis!!! Besöken hos veterinären klarade hon med flygande fanor! Hur cool som helst. Om det var för att hon var vettskrämd eller för att det skulle gå fort vet vi inte!

Favoritplatsen är en korgstol i vardagsrummet eller ena hörnet i köket. Men egna sängen kan duga till nöds....

Lia är en liten "knasfia"; älskar tennisbollen, kan jaga den nästan hur länge som helst, "bockandes" runt tomten som en liten ponny! Annars är favoritsysselsättningen att vara familjens scout. Alltid vara den som kollar läget, varnar om det kommer nå´n... eller när hon TROR att det kommer nå´n!! Men som goda flockledare tränar vi på att få henne att slappna av och låta oss göra grovgörat. Hon vill gärna "busa" och få med Anda i leken som dessvärre inte är särskilt intresserad... Då duger det med mattes byxben eller tofflor, leksakerna brukar också fungera. Hon som var så rädd den första tiden, låg som en liten trasselsudd på gräsmattan de första dagarna, som slogs för sitt liv hos veterinären (var tvungen att söva henne!!), hon är tuffare än tuffast! Klarar promenader genom byn som ingenting. Anda har svansen nästan helt mellan benen långa sträckor. Men det håller också på att lösa sig. Lia travar på med hög nos- och svansföring. Människor är fortfarande jätteläskiga för Anda, men mindre otäcka för Lia. Har dom en godis kan hon i allafall fundera på att ta den. Bilar, mopeder och cyklar är också farliga fortfarande, men även där går det allt bättre. Bara vi stannar när dom kommer så skäller ingen av dom. Det har dom också lärt sig. Inkallning är ett kapitel för sig; men vi jobbar på det!

Dom rök ihop ett par gånger första veckan men är nu såta vänner. Småbusar lite inne, går bredvid varandra på promenader och verkar stötta varandra när det är något som är konstigt eller jobbigt. Som när det åskade och blixtrade härom dagen. Anda var jätteorolig, Lia gick fram och nosade på henne, som för att säga -"det är luugnt" sen hoppade hon upp i soffan och lade sig. DÅ gick Anda också och lade sig. Visserligen under sängen, men hon lade sig i allafall! Flisan, äldsta katten, är en kompis numera. Nu ska vi bara få Frasse att förstå att de två gånger som Anda jagat honom från verandan mest var olycksfall i arbetet.... Men han ser mest ut som -"f-n tro´t"...

Den här tiden har vi nog lärt oss lika mycket om oss själva som om hundarna. Vi är så tacksamma för våra två älskade tjejer. Vi konstaterar att det inte är en dans på rosor, dom har ju en hel del i bagaget, men att se att dom blir allt tryggare, att dom slappnar av och accepterar oss som flockens överhuvuden är en belöning i sig. Får man sen en puss eller en stunds gos och lite bus är allt som det ska vara!

Ett stort tack till Hundhjälpens forum för all hjälp och alla råd!!

Önskar er alla en underbar sommar och ett stort lycka till med era nuvarande och eventuellt blivande glädjespridare från Rumänien!

/Anna-Carin & Essie, Flisan & Frasse, Anda & Lia
 

© Hundhjälpen