www.hundhjalpen.seANDA

 
Ålder: 6 år (2007)
Kön: Tik
Höjd: 53 cm
Längd: 55 cm
Hals: 38 cm
Vikt: 22 kg
Kastrerad: Ja
   
Bakgrund: Adoptionsinformation
Bilder: Från Rumänien
Film: ---
   
Intresseanmälan: ---
För mer information: ---
   
Ankom Sverige: 2007-05-11
Bilder ankomst: Från Arlanda
Bilder: Från Sverige
Text: Från Sverige
   
   
Facebook: Dela på Facebook
Tipsa: ---

 En av doktorerna på sjukhuset hittade Anda i en liten bur på en tomt. Det verkade som om ägaren lämnat henne där en tid, hon var mycket hungrig och törstig. Anda flyttades till sjukhusområdet tills man kunde ta emot henne i hägnet.

När vi träffar raggiga Anda smälter vi som smör i solsken för hennes raggiga uppsyn och lugna sätt. Anda är en sexårig tik som, med ålderns rätt, är en av de hundar som står högst i rang i sitt hägn. Hon fungerar bra ihop med de andra hundarna och det får gärna finnas hundar i hennes blivande familj. Anda kan vara lite blyg till en början, när hon träffar nya människor, men hon är varken osäker eller rädd utan vill bara få studera dig en stund innan hon tar kontakt. Hon älskar när hon får uppmärksamhet och gillar kel och gos. I hägnet är hon inte särskilt aktiv utan lullar mest runt och tittar på de andras vilda lekar. Vi tror att ett liv med långa promenader och mys med familjen skulle passa Anda bra.


Bilder från Rumänien
Ankomstbilder från Arlanda

Bilder från Sverige

Lia och Anda


Colombo och Anda
Text från Sverige

2007 juni: En dryg månad har nu gått. Det känns som en evighet sedan, när vi stod där på Arlanda med fjärilar i magen och väntade hem våra tjejer. Vi hade längtat sååå och nu äntligen skulle vi få se dom på riktigt, röra vid dom. När planet väl hade landat började en väntan som kändes fruktansvärt lång, ca 45 minuter, men det kändes som en evighet! Sedan, äntligen, kom de ut i ankomsthallen i sina burar, ett ögonblick som inte går att beskriva, det måste upplevas! Tårarna rann och hjärtat gjorde volter! Anda kom ur sin bur nästan direkt och var tacksam för lite köttbullar och tog det hela mycket lugnt. Lia däremot, hon hade visst kämpat emot rätt duktigt nere i Bukarest och fått dubbel dos lugnande inför resan, ville inte komma ut alls. Lite köttbullar smakade bra men gå ut ur buren? Aldrig i livet! Slutligen lyfte vi över henne i vår egen transportbur. Resan hem gick bra, de sov i princip hela vägen. Lia, när hon väl lämnade buren, hittade upp i soffan efter 5 minuter och slocknade där. Anda tyckte att "inomhus" verkade läskigt och var mycket försiktig inledningsvis, stannade i hallen och somnade även hon. Anda var rumsren redan från början, Lia kissade och bajsade inne totalt två gånger, efter det helt rumsren! De var båda väldigt försiktiga första veckan, mycket nytt att vänja sig vid, halsband, koppel, nya omgivningar, oss, katterna etc., men nu är tjejerna så duktiga!

Anda är "envis som en gammal get", men har lärt sig sitt, stanna (ibland), tack, varsågod och börjar få in att man går på vänster sida på promenaderna. I skogen är hon lugn och nyfiken, ibland lite för nyfiken men hon håller sig alltid inom synhåll. Promenaderna ägnas mest åt att utforska varenda dike, rishög eller vedstapel. Vi funderar på om det är något som sitter kvar sen tiden på gatan... att hon letar "sov- eller reträttplatser/gömställen".....? Annars älskar hon att ligga på tomten och bara kolla läget. Sedan kan hon få ett litet "rymningsryck". Då hittar jag henne med all säkerhet under grannens lekstuga eller med att försöka ta sig in under friggan...??! Vill inte så gärna busa "bus". Hon verkar mer tycka om att bli jagad. Då är hon lycklig.... Hon är så fin!!! Så mjuk och vänlig.. men envis!!! Besöken hos veterinären klarade hon med flygande fanor! Hur cool som helst. Om det var för att hon var vettskrämd eller för att det skulle gå fort vet vi inte!

Favoritplatsen är en korgstol i vardagsrummet eller ena hörnet i köket. Men egna sängen kan duga till nöds....

Lia är en liten "knasfia"; älskar tennisbollen, kan jaga den nästan hur länge som helst, "bockandes" runt tomten som en liten ponny! Annars är favoritsysselsättningen att vara familjens scout. Alltid vara den som kollar läget, varnar om det kommer nå´n... eller när hon TROR att det kommer nå´n!! Men som goda flockledare tränar vi på att få henne att slappna av och låta oss göra grovgörat. Hon vill gärna "busa" och få med Anda i leken som dessvärre inte är särskilt intresserad... Då duger det med mattes byxben eller tofflor, leksakerna brukar också fungera. Hon som var så rädd den första tiden, låg som en liten trasselsudd på gräsmattan de första dagarna, som slogs för sitt liv hos veterinären (var tvungen att söva henne!!), hon är tuffare än tuffast! Klarar promenader genom byn som ingenting. Anda har svansen nästan helt mellan benen långa sträckor. Men det håller också på att lösa sig. Lia travar på med hög nos- och svansföring. Människor är fortfarande jätteläskiga för Anda, men mindre otäcka för Lia. Har dom en godis kan hon i allafall fundera på att ta den. Bilar, mopeder och cyklar är också farliga fortfarande, men även där går det allt bättre. Bara vi stannar när dom kommer så skäller ingen av dom. Det har dom också lärt sig. Inkallning är ett kapitel för sig; men vi jobbar på det!

Dom rök ihop ett par gånger första veckan men är nu såta vänner. Småbusar lite inne, går bredvid varandra på promenader och verkar stötta varandra när det är något som är konstigt eller jobbigt. Som när det åskade och blixtrade härom dagen. Anda var jätteorolig, Lia gick fram och nosade på henne, som för att säga -"det är luugnt" sen hoppade hon upp i soffan och lade sig. DÅ gick Anda också och lade sig. Visserligen under sängen, men hon lade sig i allafall! Flisan, äldsta katten, är en kompis numera. Nu ska vi bara få Frasse att förstå att de två gånger som Anda jagat honom från verandan mest var olycksfall i arbetet.... Men han ser mest ut som -"f-n tro´t"...

Den här tiden har vi nog lärt oss lika mycket om oss själva som om hundarna. Vi är så tacksamma för våra två älskade tjejer. Vi konstaterar att det inte är en dans på rosor, dom har ju en hel del i bagaget, men att se att dom blir allt tryggare, att dom slappnar av och accepterar oss som flockens överhuvuden är en belöning i sig. Får man sen en puss eller en stunds gos och lite bus är allt som det ska vara!

Ett stort tack till Hundhjälpens forum för all hjälp och alla råd!!

Önskar er alla en underbar sommar och ett stort lycka till med era nuvarande och eventuellt blivande glädjespridare från Rumänien!

/Anna-Carin & Essie, Flisan & Frasse, Anda & Lia
2008 maj: Hej! Anda här.

Ville bara tala om att nu har jag bott ihop med mina mattar i ett år den 11 maj! Det har gått jättebra. Jag insåg blixtsnabbt att här var det bara att gosa in sig och jag har inte ångrat det en enda gång! När jag kom hade jag en kompis med mig men hon blev sjuk, så sjuk att vi fick ta henne till doktorn. Där blev hon kvar.... Matte säger att Lia är i Nangijala, låter vackert tycker jag. Trodde inte jag skulle sakna henne men ibland är det som om jag hör henne tassa bakom oss. Då bara måste jag stanna och titta efter. Matte är lite knäpp, hon påstår att Lia faktiskt ÄR här... men då borde jag väl känna lukten?

Jag har det så bra att jag knappt tror det är sant; mat, en soffa och tre sängar, helt skyddad från otäcka saker. Alla är så snälla. Jag har varit jätterädd för en massa saker när jag kom hit men det är nästan helt borta nu. Det enda jag fortfarande tycker är läskigt är bilar, cyklar, sparkar, barnvagnar och män, alla män utom Åke. Han bor i huset bredvid, honom tyckte jag om från första början! Det finns några till som jag faktiskt börjar acceptera. Måste nog omvärdera männen, lite i alla fall.

Det bor ett par katter här också, Frasse, den knasbollen, tror att jag är hans mamma!! Jösses vad han snor runt benen på mig när vi ses. Flisan är lite mer för sig själv men vi gillar varandra. Ibland brukar jag och Frasse busa. Men han är liite fuskig; han klättrar upp i närmaste träd och räcker lång nos åt mig! Måste nog prata med matte om hans uppfostran.

Ett tag bodde här en konstig sak med krokig, hård nos, fjädrar och en massa ljud... Jag hjälpte matte att fånga honom en gång. Matte såg lite stressad ut när jag fångade honom i luften. Men va 17, hon behövde ju lite hjälp med att få in honom i buren! Å jag hade inget annat att göra just då, så jag tänkte att man får väl ge henne ett handtag. Nu har Rulle som han hette, flyttat. Han har visst fått 19 kompisar!

Häromdagen fick jag nästan en chock! Åke och hans Irene har skaffat en valp! Först morrade jag bara när han kom för nära. Men i går tänkte jag att NU ska vi busa. Då gick dom!!?? Tror Irene blev lite rädd. Hon är nog lite överbeskyddande mot Oskar. Men jag har lovat matte att vara snäll. Och nå´n måste ju lära lilla Oskar hur det går till i livet. Har hört att han är på god väg att ta över i sin ”koja”, skönt att jag inte behöver hjälpa honom med det.

Jag är ganska duktig, går bra i koppel, åker bil, älskar att ligga på tomten och kolla när matte jobbar. Enda gången Essie-matte blir ledsen och lite trött på mig är när jag sticker iväg utan att tala om var. Men jag hinner liksom inte: helt plötsligt känner eller hör jag nå´t och bara måste dra iväg! Så nu är det lina hela tiden. *suck* Matte sa nå´t om bebisar i skogen. Som om jag skulle ha missat DET!?

Vi har nå´t i ett par burar åxå. Matte håller bara på att göra rent och gulla med några små pälsklädda saker som jag skulle kunna tänka mig till lunch! Det prasslar, piiper och luktar råtta. Men dom får jag inte leka med! Matte håller på att försöka hitta nya hem till dom också.... ifall jag skulle få nå´n idé när hon inte är hemma.

Vi brukar gå långpromenader runt hela byn. Det finns tre/fyra olika svängar vi brukar ta. Alla lika spännande. Mycket skog, åkrar och ängar där vi bor. Å så byn, förstås, inte riktigt lika mysigt men man måste ju läsa blaskan ibland så man hänger med.

Men nu är det nå´t nytt på gång; vi ska tydligen flytta. Jag antar att jag ska med för jag fick följa med till en stor koja med en trappa och hala golv. Jag gillade kojan, speciellt trappan, och matte har lovat en massa mattor så jag inte behöver stolpa omkring som Bambi. Då måste dom ju sälja den här kojan vi bor i så det är lite rörigt. Det spikas och sågas, spacklas och målas. Men cool som man är så ligger man mest och sover eller ligger under tallen och håller uppsikt så att ingen smyger sig på. Allt är väldigt spännande och det händer saker hela tiden.

På lördagar jobbar jag i affären... nåja, jag ligger mest inne på kontoret och sover. Men kommer det nå´n som vill hälsa så får man ju ställa upp! Matte kallar det social träning. Vi går på promenad i Falun, utmed ån. Mycket dofter och en massa hundar. Tycker fortfarande att andra hundar är lite läskiga men matte har sagt att det är jag som bestämmer. Vill jag hälsa på nå´n är det OK, om inte är det också OK! Det gillar jag.

Ja, det var allt från mig, Anda, den här gången! Önskar att alla mina kompisar i Rumänien kunde få ha det så här…

Ha det bäst, allihopa!
/Anda
 

© Hundhjälpen